Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Menü
Kezdőlap
Képgaléria
Akvarisztikai Fórum
Cikkek , Beszámolók
Akváriumok
Akvarisztikai Lexikon
Linkgyűjtemény
Kereső
Kapcsolat
FAQ
Legújabb cikkek
GE-nél jártam

Kannibál csigabál - Rokont faló, faló helena, a...

Jótanácsok kezdő akvaristáknak.

Szivacsszűrő házilag

Terrarium dekorácio

Kávé lazac - Hyphessobrycon takasei

A tíz legérdekesebb új faj 2009-ben

DIY felszínleszívó

Törpe morgóharcsa - Physopyxis Lyra

csigacsapda

Fugu

Díszhalaink szaporodásának módjai

Gyári tetővilágítás átalakítása T8-ról T5-re

ARTEMIA SALINA (Sórák, sóféreg)

Folyami rákok: táplálék

Ambystoma mexicanum - Axolotl

Szivárványos ökle

Hazai halak

Vízlágyítás! De hogyan és mennyiért?

Candiru: a benszülöttek rémálma

Friss képek


dendro


dendro


160l


1040 literes


Hobby Tenyészetem :)
beállítva
beállítva
Hobby Tenyészetem :)


Hobby Tenyészetem :)
ARTEMIA SALINA (Sórák, sóféreg)
ARTEMIA SALINA (Sórák, sóféreg)
Mivel hűvösödik az idő és nálam beindultak az ikrarakó halak, ezért összegyűjtöttem egy kis infót a sórákkal vagy más néven sóféreggel kapcsolatban,ugyanis a sórák az egyik legkiválóbb ivadéknevelő élő eleség.


Előszónak egy kis "tudomány" :


Elterjedése:
Szinte az egész világon megtalálható, főleg sósvizű tavakban, vagy nagyobb só-koncentrációjú belvizekben, pocsolyákban. Legfőbb előrdulási területe azonban az Egyesült Államokban található Nagy-Sóstó. Tengerek vizében nem él, feltehetően annak só-koncentrációja, valamint egyéb - a sórák szaporodásához szükséges - ásványianyag koncentrációk kedvezőtlen alakulása miatt.

Leírása:
A kifejlett egyedek kb 13-16 mm nagyságúra nőnek meg. Testük szelvényezett, általában annyi szelvényre oszlik, amennyi mm nagyságúak. Fejrészük rövid, a testük teljes nagyságának kb. 8 %-a. A szelvényeiken találhatóak - a nemzettség nevéből is származó - levélláb-párok, amelyek a mozgást és a táplálkozást segítik elő, valamint itt találhatóak a kopoltyúk is. Színük roppant változó, de a domináns színforma a halványpiros. A színük alakulása nagymértékben függ a só koncentrációjától (általában nagyobb só-koncentrációval élénkebb szín párosul), valamint a víz ásványi anyag tartalmától és attól is, hogy a peték milyen hosszú ideig voltak száraz környezetben. A hímek az életben csak ritkán fordulnak elő; (lsd. később a szaporodásnál), és kifejlett kori színüket nézve nagyon változatosak. Olyan telepeken, ahol kifejezetten a sóráktenyésztéssel foglalkoznak, a hím egyedek elsősorban csak vérfrissítés céljára szolgálnak.

Szaporodásuk:
Szinte kizárólag szűznemzéssel (parthenogenezis) szaporodnak. Ez annak tudható be, hogy a hímek nagyon ritkán fordulnak elő; természetes körülmények között. A szűznemzés a szaporodás egyik olyan formája, ahol a nőstény egyed, hím hiányában is képes termékeny petéket rakni, és abból életképes egyedeket szaporítani. Ezen petéket a nőstény nagy számban rakja. Ennek eredménye, hogy kedvező vízkémiai feltételek és hőmérsékleti viszonyok mellett, tömegekben fordulhatnak elő adott élőhelyen belül. A peték vastag és kemény burokkal ellátottak. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy kedvezőtlen viszonyok közé kerülve (huzamosabb szárazság, esetenként fagy) akár 10 évig is életképesek tudnak maradni. Sőt némely földrajzi területen élő sórákok csak akkor tudnak petéjükből kikelni, ha meghatározott ideig szárazságnak vannak kitéve. Ezen tulajdonságuknak köszönhetik nagymértékű túlélésüket és elterjedésüket. Az állatok petéit élőhelyeik pocsolyáinak sarával vándormadarak, a víz kiszáradása után pedig a belőle fölkavart porral a szél szállíthatja. Így elmondhatjuk róluk, hogy kozmopoliták, vagy legalábbis igen nagy elterjedési körrel bírnak.


És akkor jöjjön a lényeg, vagyis az általam preferált megoldás, a kisebb mennyiség miatt:Nekem "poralakban" sikerül beszereznem egy kedves klubtagunktól és általában azért konzerves vagy zacskós formában hozzá lehet jutni.
A petéből kikelő lárva (nauplius) az, amelyet ivadéknevelésre használhatunk fel. Még a legkényesebb akváriumi halak is szívesen fogyasztják és a keltetésük sem nehéz, csak a só-koncentrációt kell helyesen eltalálnunk, valamint figyelnünk kell a megfelelő hőmérsékletre és folyamatos oxigénellátásra.

Ez a következőképpen működik:

A peték viszonylag tömény sóoldatban fejlődnek megfelelően. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy kb. félliternyi csapvízhez adunk 10-15 gr,(kis mokkáskanállal) mindenképpen jódmentes konyhasót, azt az igazi, durva, koszos fajtát. A hőmérséklettől függően az oldatba tett peték 24-48 óra alatt kelnek ki. A legkedvezőbb vízhőmérséklet 24-25 C°. A keltetéshez szükség van egy, a keltető edénybe helyezett porlasztóra - bár e nélkül hatékonyabbnak bizonyult, így inkább ezt javaslom (nem kell "zubognia", a lényeg hogy mozgásban legyenek). Levegőztetés nélkül nem ajánlott mert ebben az esetben számolni kell a rosszabb hatásfokkal, mert a lárvák a víz mozgásának hiánya miatt nem mind tudnak a burokból kiszabadulni. Túl sok petét se helyezzünk a keltetőbe ilyenkor, mert a kikelt lárvák egy része oxigénhiány következtében elpusztulhat.

Én a keltetést mindig a befőttes üvegben végzem porlasztó(vagy nélküle) segédletével. Fémből készült keltetőt NE használjunk. A porlasztóval kiegészített szellőztetésnek olyannak kell lennie, hogy a peték élénken össze-vissza keringjenek. Ezzel az eljárással az edény nagyságától függően tetemes mennyiségű pete keltethető ki.

A víz erőteljes mozgása dús eredményt biztosít, mert az oxigénhiány ki van zárva, és a lárvák könnyen ki tudnak szabadulni a peteburokból. A keltető edényünk legyen zárt, mert ellenkező esetben a víz elpárologhat belőle, változtatva ezzel a só-koncentrációt, ami kirakódik az edény falán.

A kikelt naupliusokat pár napon belül fel kell használnunk, mert sokáig ebben a mesterséges keltetőben nem maradnak életképesek. Ezt a keltető vizének fokozatos zavarodásával tudjuk nyomon követni.

Felhasználás előtt vegyük ki a porlasztót az edényből, és várjunk kb. 4-5 percig, amíg a kikelt lárvák az edényünk aljára nem ülepednek. Ez az idő akkor jön el, ha az edény alján narancssárga, mozgó, szabad szemmel is jól látható tömeget vélünk "felfedezni". A lárvák kivételének legegyszerűbb módja, légvezeték segítségével történhet (leszívás). Az így kivett lárvákat a nevelőakvárium vizébe juttathatjuk vagy a sóoldottal együtt (aki sózza a medencék vizét abban az esetben ugye az ivadékoknak nem lesz tőle bajuk), vagy finom közegen átszűrve ( papír vagy textil zsebkendő ) sóoldat nélkül.
Fagyasztott formában történő felhasználása is elterjedt.

Bízom benne , másnak is hasznosak ezek az infók és bátrabban vágnak bele a sórákkeltetésbe és szép halakat nevelnek a segítségükkel.


Segítséget és infót az internetről, ismerősöktől és a www.cichlids.hu oldalon Lakatos 'Tomika' Tamás írásából nyertem. Köszönöm

Üdv: Csete

Csete - 2010 szeptember 03. 10:524 hozzászólás ˇ 14086 megnyitás - Nyomtatható változat
Hozzászólások
Ph48 - 2010 szeptember 11. 12:17
clap
xdurven - 2010 október 23. 12:33
Köszönöm a hasznos információkat! happy
sfefe - 2010 október 25. 19:50
nagyon jó kis írás gratula Csete!clap
Annyit ha megengedsz hogy a porlasztó követ nem javaslom inkább csak a levegő csövet magában ill.a Sera cég kínál nagyon jó keltető eszközt én ezt használom mert ezzel a kikelt petéket nagyon könnyű az üvegből az akiba juttatni és még egy szűrő szitát is mellékelnek ami igen jó ha van.
Borisz - 2012 november 07. 21:46
Felnevelésük: Ha nem csak ivadék etetésre akarod használni akkor egy nagyobb edénybe, tiszta vízbe át téve felnevelhetőek tej vagy élesztő hozzáadásával. Mindíg csak annyit adagolva hogy a vizük még aznap (fél nap alatt) kitisztuljon és újra megetethessük őket (napi 2x).

Forrás Video: http://www.youtube.com/watch?v=QrQ5t5taeAQ&feature=g-hist
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [3 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [Nincs értékelve]
Jó 0% [Nincs értékelve]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Jelenleg Chatel :
Feco

Regisztráltak: 791
Klubunk új Tagjai :
Újonnan regisztrált tagunk Feco
Újonnan regisztrált tagunk patt
Újonnan regisztrált tagunk palfalvia93
Újonnan regisztrált tagunk Bravocica
Az elmult 24 órában
itt járt Tagok :
Feco ,
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Feco  
2015 szeptember 04. 11:08
Sziasztok! Zebracsigát keresek, de nem találok.. :-( Köszi az infót

patt  
2015 augusztus 26. 09:22
Üdv! keresek kizárólag bp-en 80x40x35-ös átlátszó ragasztással akváriumot,elhúzható tetejűt,világítással,búto rral/állvánnyal,de a felsoroltak külön-külön is érdekelnek,kérek ide ajánlatokat happy

patt  
2015 augusztus 26. 09:11
üzenem happy

Wasser Soldat  
2015 július 15. 18:03
Sziasztok!"Csinál&qu ot; valaki ötöves vagy rombusz sávos márnát Pesten?

Wasser Soldat  
2015 május 20. 22:30
Nagyon köszönöm!

sani  
2015 május 20. 15:54
Szia [Click Me!]

Wasser Soldat  
2015 május 19. 20:51
Sziasztok! Tud valaki nagypikkelyű díszmárnát Oliotius oligolepis Pesten? Előre is kösz!

Maya17  
2015 május 11. 21:23
Sziasztok! Vannak lefoglalható márványsügeteim, albino, black red vegyesen. Még csak két hetesek de nagyon széoen fejlődnek. A szülők élő eleségen nevelkedtek és szelídek. Kézből esznek. Ha valakit ér

További üzenetek
Uj hozzaszolasok
880x35x50....*realsad*

Üdv! keresek 80-90x50(esetleg!!!40)felületű,82-84 cm magas bútort/állványt,csak Bp-en. Köszönöm az ajánlatokat !

akvárium bútor/állvány

üdv! érdekel a dolog,pesti vagy ?

Udvozletem! Hegedus Peter vagyok es engem nagyon erdekelne az egyik marvanysuger. Mezoberenyi vagyok es ha adna egy telefonszamot akkpr erte is mennek amint lehet amennyiben meg...

Szia! Hát jó munkát az alapos tisztításhoz, kosz-, alga- és csigamentesítéshez, hogy látsszon a tökéletes állapot. ;)

Sziasztok! Eladó 4 db 70 literes, mattenfilteres szűrésre berendezett akvárium szivattyúval, fűtéssel, szivaccsal. Egy alapos takarítás, kosz- alga- és csigamentesítés kell, de ...

hello eladó lett 160 literes hátterezett saját építésű hátsópolcos 18l -es 4 fakkos szűrő 600l es pumpával szűrőtöltettel. csak egyben adok mindent szekrény nincs sajnos halak:...

[b]Akvárium ledvilágitás távírányitó+ táp 100 literig[/b] 1db 80cm legerősebb SMD 5630 hidegfehér 1db 80cm SMD3528 kék ledszalag (halak szinét kiemeli) 1db 80cm SMD3528 pir...

Sziasztok!Van pár eladó Tropheus,és vadászsügér,sárga fekete!Ha valakit érdekelne írjon bátran!Köszi!

Sziasztok! Kis és nagy guppik, hímek és nőstények ingyen elvihetők Budapesten!

Sziasztok! KISKUNHALASON Eladó kb. 30-40db 3-4-5 cm-es sima barna Ancitrusom (Anci, algázó), saját szaporulat, az ára 200ft/db. Amikre cserélném: endler guppy, fátyolos gup...

Szia. Nem falták fel véletlenül őket? Hamar megy az ilyen :(

Akvaklub.hu by: Dragon @ 2009
Az oldal Mozilla Firefox,Opera x.xx böngészőkre készült,egyéb böngészőkben egyes funkciók nem működhetnek helyesen!