Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Menü
Kezdőlap
Képgaléria
Akvarisztikai Fórum
Cikkek , Beszámolók
Akváriumok
Akvarisztikai Lexikon
Linkgyűjtemény
Kereső
Kapcsolat
FAQ
Legújabb cikkek
GE-nél jártam

Kannibál csigabál - Rokont faló, faló helena, a...

Jótanácsok kezdő akvaristáknak.

Szivacsszűrő házilag

Terrarium dekorácio

Kávé lazac - Hyphessobrycon takasei

A tíz legérdekesebb új faj 2009-ben

DIY felszínleszívó

Törpe morgóharcsa - Physopyxis Lyra

csigacsapda

Fugu

Díszhalaink szaporodásának módjai

Gyári tetővilágítás átalakítása T8-ról T5-re

ARTEMIA SALINA (Sórák, sóféreg)

Folyami rákok: táplálék

Ambystoma mexicanum - Axolotl

Szivárványos ökle

Hazai halak

Vízlágyítás! De hogyan és mennyiért?

Candiru: a benszülöttek rémálma

Friss képek


dendro


dendro


160l


1040 literes


Hobby Tenyészetem :)
beállítva
beállítva
Hobby Tenyészetem :)


Hobby Tenyészetem :)
Egy háttér elkészítésének rövid története.
Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egyszer készítek egy csemperagasztós hátteret.
2009 karácsonyára kedvesem - látván szenvedésemet - beleegyezett, hogy vásároljak egy 240 literes akváriumot a meglévő 450 literes mellé. Kapva kaptam az alkalmon, hogy régóta dédelgetett álmomat megvalósítsam. Ez a kis történet remélem kedvet csinál azoknak is, akik valamiért még nem mertek ebbe belevágni, ill. tanulnak azokból a hibákból, amiket én is elkövettem.
De mielőtt belekezdenék, szeretnék köszönetet mondani családomnak, akik képesek elviselni őrült ötleteimet valamint klubtársaimnak és barátaimnak, akik segítőkész hozzászólásaikkal és felajánlásaikkal segítették a munkámat.

Mielőtt belekezdenénk a munkába a gyengébb idegzetű akvarista feleségek, kérjék meg párjukat, hogy fizesse be őket egy hosszú Wellness hétvégére a férjeknek véleményem szerint elég lesz egy láda sör is. Ezt javaslom azoknak, akik nem rendelkeznek mondjuk saját garázzsal vagy olyan helyiséggel ahol ez a nem kimondottan koszmentes munka elvégezhető. De lássuk én, hogyan készítettem. 3cm vastag lépésálló szigetelő lapokat vettem, melyeket FBS ragasztóval rögzítettem egymáshoz. Ebből 2 kartust vettem. Egy éjszakát hagytam száradni, majd másnap reggel összepakoltam a garázsba, ki álltam az autóval, bekészítettem a halálra ítélt pórszívót és munkához láttam. Felrajzoltam a kivésendő formák körvonalait és késsel nekiálltam a faragásnak. Az első lépés végeredménye a képen látható.
A porszívót nem véletlenül említettem az imént. Folyamatosan összeszedtem vele a kifaragott apró darabokat, mert minden mozdulatnál szerte - szét szálltak.
Miután ezzel a művelettel végeztem, következett a drótkefe. Ezzel az eszközzel véleményem szerint nagyban javíthatunk a háttér felületének minőségén. Szép óvatosan mélyedéseket vájtam vele a még érintetlen felületbe, ill. a késsel kifaragott részeket is le tudtam vele kerekíteni. A mélyedésekben összegyűlt apró darabokat kénytelen voltam rövid időközönként kiporszívózni, mert nagyon megnehezítette a munkámat. A porszívó itt kezdete meg igazi haláltusáját. A következő képen a drótkefével átdolgozott felület látható.Miután végeztem a drótkefézéssel megpróbáltam összeszedni a háttérről lepotyogott apró darabokat, de sajnos ez a művelet végkép kivégezte a porszívót, így maradt a jó öreg seprű és lapát, ami nagymértékben meghosszabbította a rendrakásra tett kísérletemet. Üggyel-bajjal sikerült össze szedni a hulladékot és kézbe vehettem a hőlégfúvót.
Felhívom a kedves vállalkozó szelleműek figyelmét, hogy ezt a műveletet csak jól szellőztetett helyiségben végezzék, mert a szigetelő lapok melegítése során olyan gázok szabadulnak fel, amik igen károsak az emberi szervezetre. A hőlégfúvok akár 400-500 Celsius fokos hőmérsékletű levegőt is képesek előállítani ezért a kezünkkel ne próbáljuk ellenőrizni a kiáramló levegő hőmérsékletét. Az égési sérülések igen fájdalmasak és nagyon nehezen gyógyulnak. Sok cikket elolvastam, mielőtt belekezdtem a háttér elkészítésébe. A legtöbben azt írták, hogy a hőlégfúvóval nagyon óvatosan kell bánni! Hát elnézést kérek, de ezt a tanácsot én nem fogadtam meg. Erőteljesen néhol már-már nagyon megmelegítettem a háttér anyagát. Aminek a végeredménye egy igen erőteljesen érdes felület lett. Sajnos ez a képen nem látható.

Természetesen mindjárt meg szerettem volna nézni, hogy milyen képet mutat az akváriumban, és itt követtem el az első és véleményem szerint a legnagyobb hibát!
Az akvárium a mérete miatt, rendesen meg van merevítve. A kereszt merevítők miatt nem tudtam a hátteret egyben berakni a helyére. Valami elmebeteg gondolattól vezérelve elvágtam a hátteret nagyjából három egyforma részre, így bele tudtam próbálni. A látvány, ami elém tárult nagyon tetszet de, mindjárt belém hasított a gondolat hogyan fogom eltüntetni a vágási nyomokat. Két kávé és egy fél doboz cigaretta felemésztése után úgy döntöttem ezzel a problémával később foglalkozom. Neki kezdtem hát az első réteg csemperagasztó felhordásának. A csemperagasztó felhordása közben kicsit megrémültem attól, hogy a ragasztó eltünteti a felület struktúráját, de szerencsére ez nem következet be.
A gondolat nem hagyott nyugodni és egy átvirrasztott éjszaka után megszülettet a megoldás. Nemes egyszerűséggel kivágtam az akvárium kereszt merevítőit és újra összeragasztottam a szétdarabolt hátteret. Mint később kiderült ez egyszerűbb feladat volt, mint a vágásnyomokat eltüntetni. Ezek után felhordtam a második réteg ragasztót is Az akvárium szűrést egy Atman CF-1200 típusú külső szűrő, fogja végezni. Ez a szűrő elég nagy teljesítményű, ezért a beszívó nyílást az átlagosnál nagyobbra hagytam amit egy műanyag hálóval borítottam be. Itt megemlíteném azt is, hogy igazából nem volt kedvem 200 km-t autózni azért, hogy gyári beszívó nyílást vásároljak de, a postaköltség is igen elvette kedvemet ezen alkatrész beszerzésétől. Egy nap száradás után felkerült a harmadik réteg ragasztó is. Újabb egy nap száradás és a végeredmény a képen látszik.


Következett a színezés. Bár hosszú évekig maketteztem ami igen sok festegetéssel járt, de ettől a művelettől nagyon tartottam.
A festést vasoxid porral színezet fehércementtel végeztem. Négy színt használtam sötétszürkét, sötét barnát, világos barnát és fehéret. Mivel úgy terveztem, hogy csak az első réteget viszem fel ecsettel szükségem volt szivacsra, amit kedvesemtől szereztem be természetesen még új teljesen tiszta mosogatószivacsra gondolok.
Sötétszürkével kezdtem, amivel a teljes felületet lekentem majd kb. 1 órát hagytam száradni.

Ez után sötét barnát vittem fel a felületre de úgy, hogy ne a teljes felületet fedje. A mélyebb helyeken csak óvatosan használtam a barnát, hogy sötét alapszín megmaradjon. Újabb száradás következett. Ez alatt az idő alatt kikevertem a világos barnát és előkészítettem a fehéret. Kettévágtam az egyik mosogató szivacsot és elkezdtem világosítani a hátteret. Óvatosan vittem fel a két színt. Csak a felületi egyenetlenségek és kitüremkedések felső részét világosítottam így kopottabb hatást kelt. Ez a művelet jóval több időt vett igénybe, mint amire valójában számítottam. Egymás után többször is visszamentem a már elkészített felületre, mert valami hibát mindig találtam vagy csak egyszerűen nem voltam megelégedve az eredménnyel. Végül kb. 2 óra piszmogás után késszé nyilvánítottam a hátteret.
Íme a végeredmény!

Ennél a festési technikánál figyelembe kell venni azt, hogy a különböző rétegek között sajnos nem lehet túl sok időt hagyni a száradásra mert félő,hogy az egyes rétegek nem kötnek össze tökéletesen. A száradás eső 2 napjában feltétlenül locsolgassuk a hátteret, különben a fehércementes színező anyag kirepedezhet. Ezt egy viráglocsoló spricnivel tökéletesen elvégezhetjük. Sajnos az akváriumba csak később fogom tudni beragasztani, ugyanis az állvány amin az akvárium lesz még nem készült el.
Végül egy kis összesítés mi is kellett a háttér elkészítéséhez.
- lépésálló szigetelőlapok
- fagyálló, vízálló, élelmiszerbarát csemperagasztó
- fehércement
- színes vasoxid pór
- hőlégfúvó
- FBS ragasztó ezt ajánlom, mert némelyik ragasztó-tömítő anyag oldja a hőszigetelő lapok anyagát
- drótkefe
- ecset
A ragasztó kikeveréséhez ajánlom keverőszár használatát. Az első rétegnél én sem használtam de gyorsan rájöttem, hogy nem tudom kézzel tökéletesen elkeverni a ragasztót.

Ezeket a kellékeket ill. alkotó elemeket egyszerűen beszerezhetjük bármelyik barkács áruházban.
Bízom benne sikerült egy olyan kis írást papira vetnem, amit mások is tudnak majd használni és az általam, elkövettet hibákat ők, már nem követik el.
Tudom a gyári hátterek szebbek, és persze jóval drágábbak is, de ha valaki egy ilyen háttér elkészítésére adja a fejét, az merje használni a kreativitását, bízzon önmagában. A befektetett idő és munka után egészen másként fogja látni a saját keze munkáját.

Mindenkinek jó halazást kívánok.

Üdv sfefe

sfefe - 2010 január 04. 21:224 hozzászólás ˇ 14317 megnyitás - Nyomtatható változat
Hozzászólások
Myself - 2010 január 04. 21:33
Hát ez nagyon jó! Ötletes és "egyszerű"clapthumbs up, gratula hozzá!
Csete - 2010 január 04. 22:06
Igen hasznos, tanulságos thumbs up
parduc1974 - 2010 január 15. 20:16
ügyesclap
zoga - 2010 február 18. 19:19
Kössz szépen,szerintem nagyon jól és egyszerűen leírtad.Gratula.clap
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [Nincs értékelve]
Nagyon jó Nagyon jó 83% [5 szavazat]
Jó 17% [1 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [Nincs értékelve]
Gyenge Gyenge 0% [Nincs értékelve]
Online felhasználók
Vendég: 3
Nincs Online tag

Jelenleg Chatel :
üres a chatszoba.

Regisztráltak: 790
Klubunk új Tagjai :
Újonnan regisztrált tagunk patt
Újonnan regisztrált tagunk palfalvia93
Újonnan regisztrált tagunk Bravocica
Újonnan regisztrált tagunk ha8lls
Az elmult 24 órában
itt járt Tagok :
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

patt  
2015 augusztus 26. 09:22
Üdv! keresek kizárólag bp-en 80x40x35-ös átlátszó ragasztással akváriumot,elhúzható tetejűt,világítással,búto rral/állvánnyal,de a felsoroltak külön-külön is érdekelnek,kérek ide ajánlatokat happy

patt  
2015 augusztus 26. 09:11
üzenem happy

Wasser Soldat  
2015 július 15. 18:03
Sziasztok!"Csinál&qu ot; valaki ötöves vagy rombusz sávos márnát Pesten?

Wasser Soldat  
2015 május 20. 22:30
Nagyon köszönöm!

sani  
2015 május 20. 15:54
Szia [Click Me!]

Wasser Soldat  
2015 május 19. 20:51
Sziasztok! Tud valaki nagypikkelyű díszmárnát Oliotius oligolepis Pesten? Előre is kösz!

Maya17  
2015 május 11. 21:23
Sziasztok! Vannak lefoglalható márványsügeteim, albino, black red vegyesen. Még csak két hetesek de nagyon széoen fejlődnek. A szülők élő eleségen nevelkedtek és szelídek. Kézből esznek. Ha valakit ér

Wasser Soldat  
2015 április 12. 14:22
Sziasztok,tudnátok segíteni?vhogy több példány is felkerült az aksimról,szeretném törölni a felesleget

További üzenetek
Uj hozzaszolasok
880x35x50....*realsad*

Üdv! keresek 80-90x50(esetleg!!!40)felületű,82-84 cm magas bútort/állványt,csak Bp-en. Köszönöm az ajánlatokat !

akvárium bútor/állvány

üdv! érdekel a dolog,pesti vagy ?

Udvozletem! Hegedus Peter vagyok es engem nagyon erdekelne az egyik marvanysuger. Mezoberenyi vagyok es ha adna egy telefonszamot akkpr erte is mennek amint lehet amennyiben meg...

Szia! Hát jó munkát az alapos tisztításhoz, kosz-, alga- és csigamentesítéshez, hogy látsszon a tökéletes állapot. ;)

Sziasztok! Eladó 4 db 70 literes, mattenfilteres szűrésre berendezett akvárium szivattyúval, fűtéssel, szivaccsal. Egy alapos takarítás, kosz- alga- és csigamentesítés kell, de ...

hello eladó lett 160 literes hátterezett saját építésű hátsópolcos 18l -es 4 fakkos szűrő 600l es pumpával szűrőtöltettel. csak egyben adok mindent szekrény nincs sajnos halak:...

[b]Akvárium ledvilágitás távírányitó+ táp 100 literig[/b] 1db 80cm legerősebb SMD 5630 hidegfehér 1db 80cm SMD3528 kék ledszalag (halak szinét kiemeli) 1db 80cm SMD3528 pir...

Sziasztok!Van pár eladó Tropheus,és vadászsügér,sárga fekete!Ha valakit érdekelne írjon bátran!Köszi!

Sziasztok! Kis és nagy guppik, hímek és nőstények ingyen elvihetők Budapesten!

Sziasztok! KISKUNHALASON Eladó kb. 30-40db 3-4-5 cm-es sima barna Ancitrusom (Anci, algázó), saját szaporulat, az ára 200ft/db. Amikre cserélném: endler guppy, fátyolos gup...

Szia. Nem falták fel véletlenül őket? Hamar megy az ilyen :(

Akvaklub.hu by: Dragon @ 2009
Az oldal Mozilla Firefox,Opera x.xx böngészőkre készült,egyéb böngészőkben egyes funkciók nem működhetnek helyesen!