Növényes akvárium berendezése és karbantartása
Írta: peti44 Dátum: 2009 október 28. 15:32
Sziasztok! Megmutatom, hogy hogyan készült el a növényes akváriumom.

Intro: Február óta terveztem ezt az akváriumot, és most végre megvan.
Ez alatt az idő alatt ezernyi elképzelésem volt, hogy hogyan fog kinézni az akvárium. Eleinte úgy terveztem, hogy 26 literes nano lesz, aztán úgy, hogy a meglévő 54 literes akváriumomat alakítom át, de végül is egy új 85 literes mellett döntöttem.

Sokat gondolkoztam, hogy milyen akváriumot készítsek. Először az iwagumi (kövekkel berendezett akvárium) tetszett legjobban, de amikor megláttam ezt az akváriumot,eldöntöttem, hogy a ryuboku elrendezést választom.

A ryuboku szó jelentése: uszadékfa. A ryuboku berendezésű akvárium főleg a fákról/ágakról szól és kövekből kevesebb van.

Egy high tech akvárium mellett döntöttem, így erős fényt, erős szűrést és nagynyomású CO2 rendszert kellett választanom.
Világításnak a Dymax Hi-5 armatúrát néztem ki. Tehát az akváriumom nyitott lesz.
Ez az armatúra 4*24 wattos. (amúgy én nem hiszek a W/liter szabályba)
A szűrést egy Tetratec EX 600-as külső szűrő végzi. Az akvárium maga 85 liter, igaz, de ha van benne 15 liter talaj, meg ugye nem töltöm tele az akváriumot, így ez a szűrő pont jó lesz.
CO2: 5 kilós palack, egy Papilon nyomáscsökkentő szelep, egy Aquamedic mágnesszelep, egy ADA visszafolyás gátló szelep, egy DAZS buborékszámláló és egy Japán kicsi diffúzor

A technika akkor már megvan, mi van a talajjal és a tápokkal?
Talajból kell táptalaj és általános talaj. (természetesen az általános talajra kerülhet dekor homok) A dekor homokot csak díszítésre használjuk! Én a Tropica növény táptalajt választottam és az Amazonia Aqua Soil általános talajt. Az akváriumom félszigetes elrendezésű lesz, tehát lesz olyan hely bőven ahol nem lesz növény, tehát én dekor homokot is vettem. Az Orinoco dekor homok természetes barnás színe, mint a tengerparton a homokos, kissé kavicsos talaj, tehát ez kell a félszigetes elrendezésű akváriumba.

A Tropica táptalaj bekerült az akváriumba. Az első egy centit beljebb toltam, hogy ne látszódjon ki. Ide később Orinoco erdei dekor homok került.Az Amazonia Aqua Soil is bekerült. A mélység növelése érdekében egy vonalzó segítségével úgy rendeztem el, hogy hátrafelé emelkedjen.


A dekorációs elemek is megvannak. Seiryu kő, red moor fa és opwa fa (Ezt a fát guinea néven is emlegetik.).
Kezdhetek legózni. Az egyik legnehezebb feladat az akvakertészetben (szerintem!) megtalálni az adott akváriumba legjobban illő kompozíciót. Ezzel töltöttem el a legtöbb időt.


Szintén nehéz feladat a növények kiválasztása. Nagyon sokat gondolkodtam ezen. A fára Karácsonyi mohát rendeltem, igaz jávai jött, de az is szépr30; Előtéri növénynek a HC-t (Hemianthus callitrichoides ''Cuba'') választottam. Hátra Rotala sp. green, a fa két oldalára egy-egy cserép Echinodorus tenellus és a nagyobb kövekhez Pogostemon helferi került.

EI (Estimative Index)szerint fogok tápozni. (Takashi Amano szerint nem érdemes az első két héten tápozni. Ezzel is próbálja a kezdeti algásodást elkerülni.) Ezért első 1-2 hétben nem tápoztam. (EZ NEM VOLT JÓ ÖTLET, DE ERRŐL MAJD KÉSŐBB)
EI tápozás: http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/09/keymaker-a-novenytapokrol/

Szóval, minden megvan, már csak össze kell rakni az akváriumot.
Amint megjöttek a növények, már kezdtem is az ültetést. Először a fákra rákötöztem a mohát, majd beraktam az akváriumba.Egy szórófejes virágpermetező jó szolgálatot tud tenni, ugyanis a növényeket nedvesen kell tartani. Én 10 percenként permeteztem egy keveset.
A moha már megvan, most jön a rnehezer1;. Mielőtt elkezdtem az ültetést feltöltöttem vízzel a talaj szintjéig. Így sokkal könnyebb ültetni.. Érdemes minden cserép növényt több darabra szétszedni.
Ez után jött a Pogostemon, a tenellus és a HC. Egy csipesszel könnyű volt az ültetés.
A HC ültetése volt talán a legnehezebb. Ezt egy kevés gyapottal ültettem, mert gyapot nélkül nagy eséllyel felúszott volna.


A víz feltöltése közel egy óra volt, mert nagyon figyeltem, hogy ne keveredjen össze az Amazonia és az Orinoco. (persze a végén úgyis összekeveredtek)

A red moor fa nem akart lemerülni, ezért 1-2 nappal az indítás előtt az aljához ragasztottam egy lapos követ, ami lent tartja. Ez oké, de feltöltés közben valahogy a kő elengedte a fát, így nem volt más lehetőségem, a csúnya követ rá kellett raknom a fára. Igen, nagyon ronda, lapos fehér kő, de amint a fa lent marad már saját magától, akkor kiveszem a követ, és boldogan kacsáztatok majd vele .

A kezdeti ammónia spike miatti algásodás ellen kétféleképpen lehet védekezni.
-a talajban és a szűrőben levő baktériumok (ez ugye indításkor nincs meg ezért érdemes a szűrőt egy üres akváriumba járatni az akvárium indítása előtt, továbbá a baktériumok elszaporodását különféle készítményekkel segíthetjük )
-napi-kétnapi 50-100%-os vízcsere (Én az első egy héten naponta cseréltem 50, de inkább 70%ot, ez után 2 hétig 2 naponta és most 5-6-7 naponta cserélek 50%ot)

Az akvárium feltöltve:
(Itt még elég koszos a dekorhomok miatt)


Bubis HC:


Ez volt az első nap.
_____________________________________


Nos, már eltelt 5-6 hét az akvárium indítása óta. Sok minden történt azóta.

A szűrő csövei 1 héten eltömődtek így azt ki kellett pucolni. Kevés volt a flow így egy 700 lph-s belső szűrőt raktam a tetratec mellé.

Ez első egy hétben nem tápoztam, kevés co2-t nyomtam és sokat világítottam. (persze nem én világítottam hanem a 96 wattos Dymax HI-5 armatúra.:)) Hát mi más kell az algásodáshoz. Gyönyörű algák lepték el az akváriumot.De sebaj, nem adtam fel. (vagyis feladtam de asebestyen biztatott....:) Köszi ase!) Tehát, a tápozást megemeltem, a 70 bpm (bubi/perc) co2 adagolást felemeltem 200 bpm-re és csökkentettem a világításon.
A CO2 a világítás bekapcsolása előtt 4 órával kapcsol b, hogy a világítás bekapcsolásakor már meglegyen az ideális co2 szint.
Egyre kevesebb algát láttam. A rotala sp green nagyon megindult hátul és az emers levelei helyén gyönyörű zöld submers levelek nőttek. De sajnos nem sok növény bírta ezt az első 1-2 hetet. A HC-t ellepte a fonalalga és bebarnult az összes. A moha bebarnult és ezt is az a fránya fonalalga lepte el. A barnulás oka lehetett az, hogy túl szorosan vagy sűrűn kötöztem. A moha és a HC repült. Nem nagyon örültem ennek, de most egy életre megtanultam, hogy az első héten is fontos a tápozás, nem érdekel mit mond Amano mester. :)

Hamarosan új növények jöttek.
A HC helyére riccia (igen-igen tudom, ebből gyomnövény lesz... de akartam valami szép zöldet látni az akvában:))
Sok riccia szebb mint a kevés barna HC....
Egy-két ágra is kötöztem egy kis ricciát. Ezek az első naptól rendesen bubiznak. Továbbá a red moor fára kötöztem microsorium narrowot és 2 kis anubiast.
A tenellus mellé eleocharis parvula került, amit az ültetésnél visszavágtam - bár ne tettem volna.
A tropicas videon láttam, hogy vissza kell vágni... de kicsit utánanéztem és kiderült, hogy ha visszavágom akkor nagy az esély rá, hogy bebarnul és algásodni fog. Egy idő után rendbe fog jönni, de most nem néz ki jól...

Hamarosan eljött az idő a növények nyírásához. A rotalát már a második héten nyírnom kellett. A levágott részeket természetesen visszaültettem, hogy sűrűbb legyen a bokor. Amanoék is azt mondják, hogy a 2. héten akkor is meg kell nyírni a stemeket ha a vízfelszínt még nem érték el Persze nem azt akarom mondani amit Amano mond, hanem azt amit én tapasztaltam.
Lassan eljön az idő, hogy formára nyírjam.

N-dee képe:


A mohák nyírásánál óvatosnak kell lenni, a szűrőt kikapcsolni és a levágott részeket ki kell szedni az akváriumból. Én sajnos erre nem figyeltem...

A 3. héten a növények mellé halak is jöttek.
Tipikus növény akváriumba való halak. Azaz rajhalak és kis algaevők.
20 Amanda lazaz
5 Otocinclus affinis

És még jött 6 db Amano garnéla is.

Úgy néz ki, hogy most már jó irányban halad az akvárium, a microsorium és a két anubias bubizik, a rotala nagyon gyorsan nő...

Na most hirtelen ennyi jut eszembe. Remélem tanultatok a hibáimból, én biztosan. :)


Végül két full shot:


by Peti44